28 | 07 | 23

Esther de Mönnink behaalt SVH Meestertitel

Gastvrouw van De Swarte Ruijter* behaalt de 15e Meestertitel voor Les Patrons Cuisiniers

Esther de Mönnink legde 20 juli 2023 haar Meesterproef met succes af. De gastvrouw en mede-eigenaar van De Swarte Ruijter* in Holten is de 47e Meester Gastvrouw van Nederland. Haar Meestertitel is de 15e in totaal in de vriendengroep van Les Patrons Cuisiniers.

LPC_Esther-de-monnink_artikel1 (1)

Esther de Mönnink is trots op haar titel van Meestergastvrouw. Omdat ze altijd gedreven is te leren én te inspireren. “Ik wilde al langere tijd gaan voor de Meestertitel. Het is de hoogst haalbare erkenning van ons vak en het is een traject van jaren om er te komen. Ik beheerste het vak hier al prima, maar moest de afgelopen jaren echt nog stappen zetten in specifieke kennis om de Meestertitel te kunnen behalen. De Meesterproef pushte me en motiveerde me om nog beter en completer te worden in het vak.”

Uit het juryrapport bleek dat de examinatoren zeer te spreken waren over de kennis en kwaliteit van De Mönnink zelf, maar zeker ook van haar team. “Ze waren onder de indruk van de rust in het team en de duidelijkheid van aansturen. Daardoor voelde het tijdens de toch hectische dag van de Meesterproef altijd kalm en gastvrij. Zij zagen dat als een compliment voor mijn leidinggevende kwaliteiten, maar ik vind het zeker ook een erkenning van de gedreven inzet van ons team. Zowel de bediening die ik aanstuur, als het keukenteam dat een speciaal diner moest bedenken voor deze speciale gelegenheid. Een Meesterproef leg je echt af met het hele bedrijf.”

LPC_Esther-de-monnink_artikel2 (1)

Kennis en erkenning

Haar team droeg niet alleen bij aan het slagen van de Meesterproef, de aanleiding om te starten met de Meestertitel kwam in feite ook door een medewerker. “Ik begeleidde een jonge vrouw in mijn team richting haar titel van SVH Gezel Meestergastvrouw. Daar leerde ik samen met haar enorm veel van en ik voelde dat ik de eerste stappen richting mijn eigen ontwikkeling tot Meestergastvrouw al had gezet. Daarop wilde ik er graag mee door.” Die keuze maakte ze niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de uitstraling van het vak. “Een Meestertitel is een intens traject van leren, studeren en uitvoeren. Ik denk dat het heel goed is te laten zien dat we in de bediening altijd door kunnen leren, kunnen groeien in het vak, in kennis en erkenning. We zien het nog te vaak als een bijbaan die je tussen ‘echte’ banen in even hebt. De Meestergastvrouw titel maakt duidelijk dat het een prachtig en breed vak is waarin je nooit bent uitgeleerd en waarin je een leven lang carrière kunt blijven maken als professional en als mens. Als ik daarin een voorbeeld kan zijn, maakt dat me misschien nog het meest trots.”

“Het is goed dat we laten zien dat de bediening een prachtig en breed vak is waar je een leven lang carrière in kunt maken”

Patrons in de prijzen

Les Patrons Cuisiniers hebben ambacht, kwaliteit en gastvrijheid hoog in het vaandel. En dat wordt gezien en gewaardeerd. Behalve 2 SVH Meestergastvrouwen, hebben de Patrons gezamenlijk 13 SVH Meesterkoks in de gelederen. Restaurantgids Gault & Millau riep 4 keer een gastvrouw van de Patrons uit tot Gastvrouw van het Jaar en Henessy keerde de prestigieuze Gastvrijheidsprijs ook 4 keer toe aan een team van Les Patrons Cuisiniers.