23 | 11 | 21
receptenvantopchefs.nl

Voormalig Patron cuisinier Jean-Michel Hengge overleden

4 november is oud-lid van Les Patrons Cuisiniers Jean-Michel Hengge overleden. Oud-voorzitter en Patron Cuisinier van het eerste uur Cees Helder blikt terug op zijn ervaringen met deze bijzondere chef, warme collega en uitgesproken gastronoom en de bijzondere keuken van zijn restaurant Muller in Groningen.

“Jean-Michel was een heel aardige vent. Het was altijd heel plezierig hem bij Les Patrons te ontmoeten. Kleurrijk en eigenzinnig was hij ook. Hij had een heel eigen kookstijl en zienswijze en alles in zijn leven draaide bij hem om zijn keuken. Ik herinner me dat Jean-Michel weinig op had met moderne technieken en het liefste vanuit de klassieke basis aan de perfectionering van zijn ambacht en verfijning in zijn smaken werkte. Ik bewonderde de aandacht die hij voor zijn sauzen had. Jean-Michel was altijd aan het werk deze verder te perfectioneren en in elegante balans te brengen. Daarmee wist hij zich echt te onderscheiden.”

jean_michel_hengge_c

Uniek signatuur

“Ook al zat hij met zijn restaurant Muller in Groningen niet bepaald naast de deur, het was altijd de omweg waard om bij hem te eten. Hij bracht unieke invloeden mee dankzij zijn jeugd in de Elzas. Daar lag zijn basis voor de keuken. Zuurkolen en paddenstoelen wist hij als geen ander te gebruiken. Die paddenstoelen plukte hij vaak zelf. De natuur was echt een diepe passie. Tegenwoordig doen veel meer chefs aan wildplukken, maar voor hem was dat altijd al dé manier om een unieke en verse signatuur aan zijn gerechten te geven. Hij plukte ook vaak zilte groenten als lamsoor langs de Waddenkust. Het was eenvoudigweg een tweede natuur om zijn omgeving altijd terug te laten komen in zijn gerechten.”

IMG_7057

Oprechte warmte

“Les Patrons Cuisiniers is een vriendenclub en ook in die persoonlijke omgang bracht hij zijn eigen stijl mee. Jean-Michel was altijd oprecht geïnteresseerd in anderen en had vooral met John Halvemaan en Martin Kruithof een bijzondere band. Wat mij het meest voor de geest staat als ik aan die tijd terugdenk, is dat hij altijd blij was en enthousiast en de lach nooit ver weg was. Het is ontzettend verdrietig dat hij zo vroeg is overleden. Wij zullen hem missen en leven mee met zijn nabestaanden die rouwen om een bijzonder man.”