29 | 01 | 24
Pieter d'Hoop

Les Patrons Cuisiniers bieden talenten het podium tijdens grootste chef’s table ter wereld

“We gaan hele mooie jaren tegemoet”

Zondag 28 januari organiseerden de 25 Patrons Cuisiniers voor het tweede jaar de grootste chef’s table ter wereld. Net als de vorige editie vond het spektakel plaats in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Wat dit jaar extra speciaal maakte, was het podium dat de aanstormende chefs mochten pakken in een viering van aandacht voor klassiek ambacht en inspiratie door de generaties onderling.

2560 (1)

Topchefs koesteren jong talent

Onder leiding van keukenchefs Wilco Berends van restaurant De Nederlanden* en Jef Schuur van restaurant Bij Jef* serveerden de patrons en hun brigades in totaal 144 signatuurgerechten uit aan een uitverkochte zaal. Waarbij dit keer ruim baan werd geboden aan de nieuwe generaties. Jef Schuur legt uit waarom de jonge talenten nadrukkelijk onder de aandacht kwamen. “Het is misschien wel een van de mooiste dingen van ons vak dat we jonge mensen mogen opleiden. Het geeft elke dag weer ontzettend veel energie om met al die gedreven talenten te werken. En het is leuk om te merken dat juist die jonge jongens en meiden gegrepen zijn door het klassieke ambacht. Daar geven ze hun eigen draai en smaak aan, maar ze komen er ook achter dat al die bereidingen en technieken toch wel erg goed in elkaar zitten en dat ze betere koks worden als ze zich daarin verdiepen. Het is ontzettend leuk dat te leren en stimuleren. Als ik zo iemand als jochie bij me naar binnen zie lopen en als zelfverzekerd ambachtsman na een paar jaar weer zie vertrekken, maakt dat me ontzettend trots.

“De jonge generatie heeft weer plezier om in de keuken te staan”

2560

Onderling respect

Les Patrons Cuisiniers is een vriendengroep die de klassieke Franse keuken hoog heeft zitten en altijd zoekt naar manieren om die te verrijken, veranderen en persoonlijk te maken. De energie en inspiratie van de jeugd is daarbij heel erg welkom. Schuur: “Daarom was het zo mooi om te zien dat Henk Savelberg, een van de grondleggers van Les Patrons Cuisiniers, samen met Juliën van Loo en Tom Vinke de amuses voor het diner bereidde. Dat zijn twee zoons van de huidige patrons die samen met Henk iets heel moois neerzetten. Daar spreekt plezier uit en respect van de ene generatie voor de andere. Dat is heel erg inspirerend en daarom ben ik erg positief gestemd over de toekomst. Ik merk dat de jonge generatie er weer veel plezier in heeft om in de keuken te staan en van geweldige producten iets moois te maken en de klassieke technieken te leren. Ze voelen het als iets échts in een tijd dat we allemaal heel veel tijd besteden aan onze schermpjes. Dat maakt ons vak aantrekkelijk en interessant. Ik heb er vertrouwen in dat we heel mooie jaren tegemoet gaan.”