22 | 06 | 22

Djailany van de Laarschot: “Ik wist het jaren geleden al: als ik voor een club ga, zijn het de patrons”

“Ik ben in het verleden al vaak aangesproken of een culinair genootschap wat voor mij zou zijn. Dat spreekt mij zeker aan”, lacht patron-cuisinier Djailany van de Laarschot van restaurant NASTRIUM in Helmond. “Maar ik wachtte geduldig op het aanbod van culinair genootschap Les Patrons Cuisiniers. Eind 2021 begon vriend en collega-chef Yuri Wiesen van Restaurant Wiesen* in Eindhoven er weer over: ‘Moet jij niet bij onze club?’ Uiteindelijk belde voorzitter Frank Visser met het officiële verzoek.”

Op het moment van schrijven – begin mei 2022 – is ‘de nieuwe patron’ nog een goed bewaard geheim, maar na de inauguratie in juni uiteraard niet meer.

Banner 1 - 2560x1708

Hoe ben je bij Les Patrons Cuisiniers terecht gekomen?

“Het ging er in de zomer van 2021 al over toen ik samen met collega-chefs Yuri Wiesen van Restaurant Wiesen* en Thijs Meliefste van Restaurant Meliefste op het terras zat. Toen vroeg Yuri: ‘Moet jij niet bij onze club?’ Over mijn antwoord hoefde ik niet lang na te denken: ‘Als ik me aansluit bij een club dan is het bij Les Patrons Cuisiniers.’ Maar officieel ben ik nog geen lid. Ik zit wel al in de groepsapp, maar officieel ben ik pas lid van de club na de inauguratie in juni dit jaar. Dan zijn alle formulieren ondertekend, krijg ik een mooie koksbuis en komt de club bij mij lunchen.”

Hoe word je onderdeel van zo'n culinair genootschap?

“Bij mij gooiden andere patrons al eerder een balletje voor me op. Uiteindelijk heb ik wat gerechten gekookt bij De Oesterij en zijn een aantal patrons en de voorzitter bij mij komen eten in Helmond. Dankzij aanbevelingen en positieve eigen ervaringen ben ik gevraagd om lid te worden.”

Waarom ben je zo enthousiast over Les Patrons Cuisiniers?

“Ten eerste omdat het een hele leuke en diverse club is. Er zitten veel chefs bij waar ik veel van kan leren. Daarnaast kijk ik uit naar het jaarlijkse Grand Gala des Patrons waar we met z’n allen voor 300 man koken. Heel vet lijkt me dat.”

Banner 2 - 2560x1708

Je sprak net over diversiteit in de groep, waar zijn de vrouwelijke chefs in dit verhaal?

“Die zijn er überhaupt weinig. Er is in Nederland één vrouw met een sterrenzaak, dat is Margo Reuten. Zij is lid van culinair samenwerkingsverband Alliance Gastronomique. Eigenlijk gek, want in andere landen zoals Spanje en Frankrijk zijn er veel vrouwelijke sterrenchefs. Dat is iets wat in Nederland nog moet groeien.”

Wat verwacht je van je lidmaatschap?

“Nieuwe vriendschappen, mooie herinneringen maken en bijvoorbeeld meewerken aan de vier- of zeshandendiners waarbij we met twee of drie chefs een tof menu samenstellen en in één zaak bereiden en uitserveren. En wie weet heb ik, net zoals een aantal andere patrons, over tien jaar ook wel één of twee sterren…”

Zie je andere patrons als mogelijke concurrenten?

“Nee, absoluut niet. We gunnen elkaar de wereld. Iedereen heeft zijn eigen stijl. Natuurlijk ligt de zaak van Soenil niet ver van mij af en kookt hij ook veel met specerijen. Maar alsnog zijn we heel verschillend. Soenil kookt meer richting Suriname. Je moet elkaar als versterking zien en verder uitgaan van je eigen kracht, identiteit en herkenbaarheid voor de gast.”