
Poten in de klei
Patrons Jos Grootscholten en Ronald van Roon over de kracht van ‘eigen’ groenten en kruiden in hun gastronomische keukens.
lees meer
Een pleidooi voor de professie van gastvrijheid: “Wij zijn de bezorgers van geluk''
Cindy Borger, Nadine Mögling en Caroline Berends vertellen over de romantiek van het vak, groei, geluk en magie.
lees meer
Van vader op zoon
Patrons Cuisiniers Edwin Vinke en Erik van Loo combineren trots met vertrouwen nu ze ervoor kiezen naast hun zoons Tom Vinke en Juliën van Loo in de keuken te staan.
lees meer
Esther de Mönnink behaalt SVH Meestertitel
Esther legde 20 juli 2023 haar Meesterproef met succes af. De gastvrouw en mede-eigenaar van De Swarte Ruijter* in Holten is de 47e Meester Gastvrouw van Nederland. Haar Meestertitel is de 15e in totaal in de vriendengroep van Les Patrons Cuisiniers.
lees meer
Patron Martin Kruithof viert drie decennia kwaliteit en beleving
In het voorjaar 1993 start Patron Cuisinier Martin Kruithof in Giethoorn zijn droom samen met zijn partner Marjan. De Lindenhof werd een succesverhaal zonder weerga. In 30 jaar groeide het uit tot een ware totaal beleving.
lees meer
Edwin en Tom Vinke trots op verleden en enthousiast over de toekomst
Donderdag 11 maart 1993. Dat is de datum dat Patron Cuisinier Edwin Vinke begon aan zijn indrukwekkende gastronomische avontuur in De Kromme Watergang. Met het toetreden van zoon Tom Vinke blikken de talenten vol energie vooruit, met het vizier op een geweldige gastronomische toekomst.
lees meer
De patrons-cuisiniers koken hun 6 mooiste signatuurgerechten tijdens de Patrons Chef's Table
Met een slag op de historische beursgong van de Amsterdamse Beurs van Berlage openden patron-cuisiniers Jef Schuur en Wilco Berends op zondag 29 januari 2023 de grootste chef’s table ter wereld.
lees meer
Thomas Groot: “Couverts omlaag, kwaliteit omhoog”
Patron Thomas Groot vertelt hoe hij, samen met zijn compagnon Richard van Oostenbrugge de draad weer heeft opgepakt na de brand in restaurant 212.
lees meer
Het strakke keukenregime van het Rotterdamse Restaurant Parkheuvel mag een tandje minder
Vroeger zag patron Erik van Loo de keuken als een militaire operatie. Mede door zijn zoon Juliën heeft hij ingezien: de jongere generatie is niet altijd gebaat bij hiërarchie en directe orders.
lees meer
Geen uithangenborden voor La Provence* in Driebergen-Rijsenburg
Steeds meer chefs delen hun gerechten met mooie foto’s op Instagram of Facebook. André van Alten deelt zijn visie op het gebruik van social media onder chefs.
lees meer
Het verhaal van hotel-restaurant Bij Jef* opent je ogen
Sterrenchef Jef Schuur vindt het belangrijk om gedurende de avond een verhaal te vertellen aan zijn gasten, als een theatervoorstelling. Pas dan zien gasten de schoonheid in van wat je serveert.
lees meer
Hoe restaurant De Swarte Ruijter* pluspunten van aandachtspunten maakt
Gasten zijn een stuk mondiger en feller geworden in de loop der jaren. Dat kan confronterend zijn, maar het hoort bij de tijd waarin we leven. Erik de Mönnink vertelt hoe hij omgaat met feedback.
lees meer
Djailany van de Laarschot: “Ik wist het jaren geleden al: als ik voor een club ga, zijn het de patrons”
Een culinair genootschap sprak chef Djailany van de Laarschot altijd al aan. Maar hij wachtte geduldig op de uitnodiging van Les Patrons Cuisiniers. Lees hoe hij in contact kwam met de patrons en wat hij uit het genootschap hoopt te halen.
lees meer
“Diepgang zit in kennis en verfijning” in de keuken van Restaurant Perceel*
Beter worden wordt vaak gelinkt aan groeien. Hier denkt Jos Grootscholten anders over. Hij vertelt hoe hij diepgang probeert te creëren in de keuken.
lees meer
Chagrijnen komen restaurant Daalder* niet in
Eten is een supergezellig feest voor patron Dennis Huwaë. Sterker nog, als iemand slecht gehumeurd is, hoeft hij niet aan te kloppen. Naast kwaliteit is gezelligheid het allerbelangrijkste in zijn restaurant.
lees meer
De avocado’s en tonijn komen er niet meer in bij restaurant Olivijn*
Patron Menno Post zou willen dat men bewuster om zou gaan met eten. Hij beschrijft wat voor stappen hij onderneemt die een positieve impact op onze planeet hebben.
lees meer
Sterrenchef Egon van Hoof: “Een aantrekkelijke branche is meer dan een vierdaagse werkweek”
Patron Egon van Hoof vindt het vervelend dat de horeca-branche negatief in beeld wordt gebracht. Zijn boodschap: laat een tegengeluid horen!
lees meer
Eén ster voor De Juwelier van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, Valuas van Eric Swaghoven verliest zijn ster
Vandaag zat de top van de Nederlandse gastronomie weer op het puntje van hun stoel: Welke restaurants worden dit jaar bekroond met een Michelinster? Samen zijn Les Patrons Cuisinier wederom goed voor maar liefst 28 Michelinsterren, al zijn ze dit jaar wel wat anders verdeeld.
lees meer
Henk Savelberg: “Schelden en vloeken doen we hier niet”
Henk Savelberg besloot te emigreren naar Bangkok, Thailand. Hij vertelt over zijn ervaringen als ondernemer in Thailand, de cultuur in het land en de coronacrisis.
lees meer
Patron-cuisiniers Yuri Wiesen en Ronald van Roon over koken op hoog niveau
Op maandag 30 mei zitten vele chefs weer op het puntje van hun stoel. Dan vindt de bekendmaking van de Michelinsterren plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Eén ding kunnen de inspecteurs met tevredenheid verklappen: de Nederlandse chefs laten zich allerminst ontmoedigen door de nog steeds moeilijke omstandigheden.
lees meer
Sterrenchef Jarno Eggen bekent kleur
Veel bedrijven werken met MDI profielen, kleurprofielen die vier gedragstypen uitleggen. Chef Jarno Eggen vertelt hoe hij hiermee het talent binnen zijn bedrijf optimaal benut.
lees meer
Thomas van Santvoort: “Hoe meer je deelt, hoe meer je investeert in kennis en kunde”
Thomas van Santvoort houdt niet van de ouderwetse gedachte dat recepten geheim moeten blijven. Hij vertelt welke voordelen er zitten aan het delen van de kennis.
lees meer
Sterrenchef Martin Kruithof hoeft nooit te werken
“Volg je hart, niet het geld.” Martin Kruithof vertelt waarom het belangrijk is je eigen koers te varen.
lees meer
Thijs Meliefste: "Woensdag is de nieuwe zondag"
“Als jouw zaak de moeite waard is, passen gasten hun agenda aan. Woensdag is de nieuwe zondag. En om 21 uur aan tafel? Wij beginnen er niet meer aan. Gastvrijheid komt van twee kanten.”
lees meer
Lars van Galen: “Je kunt nog zo’n mooi bedrijf hebben, zonder personeel ben je nergens”
Het personeelsbestand is de rode draad van de bedrijfsvoering bij Hotel ‘t Lansink. “Gasten de hoogst mogelijke kwaliteit bieden, begint bij je personeel het beste te geven. Pas wanneer alle neuzen dezelfde positieve kant op staan, haal je het beste uit je bedrijf.”
lees meer
Soenil Bahadoer: “Diversiteit is helemaal in en ik doe er mijn voordeel mee”
Tegenwoordig is chef-kok Soenil Bahadoer bijna een bekende Nederlander te noemen. Dat was vroeger wel anders. Hij kwam nergens aan de bak. Maar het tij is gekeerd: “Sinds diversiteit in is, vliegen de uitnodigingen me om de oren.”
lees meer
Feestelijke kick-off aspergeseizoen bij restaurant Valuas
Dinsdag 22 maart bundelden 6 patrons cuisiniers hun krachten in de keuken van restaurant Valuas in Venlo om de start van het aspergeseizoen te vieren. Een groots negensterrendiner in teken van het witte goud!
lees meer
Voormalig Patron cuisinier Jean-Michel Hengge overleden
Oud-patron Jean-Michel Hengge overleed op 4 november 2021. De Nederlandse gastronomie verloor een kleurrijke en warme chef met een diepe liefde voor zijn pure keuken. Oud-voorzitter Cees Helder blikt met warmte en bewondering terug op zijn ontmoetingen en de betekenis van deze gedreven chef.
lees meer
Drie Michelinsterren erbij voor de 22 chefs van Les Patrons Cuisiniers
Drie restaurants uit het culinaire genootschap zijn door Michelin beloond; waardoor alle 22 chefs van Les Patrons Cuisiniers nu een Michelinster dragen.
lees meer