Menno Post: “Om faillissement te voorkomen heb ik Olivijn* verkocht”
Sterrenchef wachtte bijna 2 jaar op overdracht restaurant.
Menno Post heeft sterrenrestaurant Olivijn in Haarlem verkocht om een faillissement te voorkomen. Dat vertelt de topkok in een openhartig interview. De Patron Cuisinier overweegt om in de toekomst een klein restaurant te openen, maar wil eerst deze periode in rust afsluiten.
lees meerRené Brienen over zijn nieuwe concept ‘Aan tafel bij René Brienen’
“We gaan hier echt freewheelen en daar heb ik ontzettend veel zin in”
Sterrenchef René Brienen sloot onlangs de deuren van zijn restaurant Brienen aan de Maas* in het Limburgse Well. De chef opent er begin november zijn brasserie ‘Aan tafel bij René Brienen’. Brienen omschrijft het nieuwe concept als een ‘gruwelijk gezellige herberg’. “Het wordt een zaak waar alles kan en waar we smerig lekker gaan koken. Het wordt feest aan de Maas.”
lees meerEen ode aan Toine Hermsen
“Een gemis voor culinair Nederland”
Culinair nestor Toine Hermsen overleed eind augustus 2024 op 70-jarige leeftijd. De voormalige sterrenchef was mede-oprichter van Les Patrons Cuisiniers en leermeester van menig culinair talent. Patron Cuisiniers Erik van Loo van Parkheuvel** in Rotterdam en René Brienen van Brienen aan de Maas* in Well vertellen met weemoed over hun vriend en zeer gewaardeerde collega. Een ode aan Toine Hermsen.
lees meerLars van Galen van ‘t Lansink*: nuchtere tukker vol ambitie en ondernemerslust
“Mijn keuzes hebben gelukkig goed uitgepakt”
Een nuchtere tukker, zo omschrijft Lars van Galen van ‘t Lansink in Hengelo zichzelf. “Ik zoek de spotlights niet op, maar wil gewoon fantastisch blije gasten. Iedere dag weer.” De sterrenchef vertelt in dit interview welke andere keuzes hij maakte na de coronacrisis, over het belang van events en de veranderingen in het hogere segment.
lees meer“Snelheid, grote volumes en kwaliteit voor 200 verschillende nationaliteiten”
Thijs Meliefste van sterrenrestaurant Meliefste* in het Zeeuwse Wolphaartsdijk is, samen met drie bekende collega-sterrenchefs met restaurants in België, verantwoordelijk voor het menu in het Tomorrowland Restaurant, een exclusief restaurant op het grootste dancefestival ter wereld. Op deze locatie, die uitzicht biedt op de mainstage, serveren de chefs zes dagen lang 1.000 gasten per dag. Tickets waren binnen 18 minuten uitverkocht. Meliefste over zijn aanpak op het festival, dat jaarlijks 400.000 bezoekers trekt.
lees meerThomas en Merlijn van Santvoort openhartig over zwaarste jaar
Thomas en Merlijn van Santvoort van restaurant Flicka* in Kerkdriel hebben een pittig jaar achter de rug. Er moest een WHOA-procedure worden gestart om faillissement te voorkomen en door pech met het keukenteam staat Thomas nu tijdelijk alleen achter de kachel. Merlijn: “Maar we hebben elkaar en onze gasten, waardoor we sterk blijven.” En nu gloort er licht.
lees meerDe Kromme Watergang** kiest voor minder fine dining couverts en meer bistrostoelen
Edwin en zijn zoon Tom Vinke van De Kromme Watergang** in het Zeeuwse Slijkplaat gaan een aantal wijzigingen doorvoeren in hun twee zaken. Het tweesterrenrestaurant krijgt een restyling en gaat minder couverts draaien, 25 in plaats van 40. De naastgelegen bistro krijgt een conceptwijziging en groeit van 15 naar 25 zitplaatsen. “Zo hebben we een beter verdeeld rendement.”
lees meer“Piepen ze niet, dan heb je taaie rakkers”
De witte asperge is een hele dankbare groente. René Brienen van Brienen aan de Maas* in het Limburgse Well en Martin Kruithof van De Lindenhof** in Giethoorn delen hun gouden tips voor het witte goud.
lees meerJarno Eggen en Cindy Borger over verwachtingen overtreffen in uitdagende tijden
De laatste trends, tropische ingrediënten en een extraverte, praatgrage chef aan tafel… Voor die ingrediënten ben je niet aan het juiste adres bij De Groene Lantaarn** in Staphorst. Jarno Eggen en Cindy Borger schopten het op eigen wijze – nuchter en bescheiden – tot de wereldtop binnen de gastronomie. Dit door traditie, ambacht, het boerenland en kwaliteit in al haar facetten te eren. In februari werd het restaurant eervol benoemd tot lid van de prestigieuze club Les Grandes Tables du Monde.
lees meerSnacken op sterrenniveau
Vraag een chef – op welk niveau dan ook – naar zijn guilty pleasure. Wedden dat het antwoord een snack is? Voor tweesterrenchef Erik van Loo is het de bamihap en voor André van Alten, chef en eigenaar van La Provence, is het een kalfskroket.
lees meerLes Patrons Cuisiniers bieden talenten het podium
Zondag 28 januari organiseerden de 25 Patrons Cuisiniers voor het tweede jaar de grootste chef’s table ter wereld. Net als de vorige editie vond het spektakel plaats in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Wat dit jaar extra speciaal maakte, was het podium dat de aanstormende chefs mochten pakken in een viering van aandacht voor klassiek ambacht en inspiratie door de generaties onderling.
lees meer’t Lansink* wint Nederlands Kampioenschap Leermeester – Leerling
Leermeester Kay Stevense en leerling Gijs Boender overtroffen de verwachtingen van de jury met hun gerechten en zijn daarom de nieuwe Nederlands Kampioenen.
lees meer“De trend in gastronomie is kleiner, intiemer en verfijnder”
De wereld van gastronomie staat nooit stil. Chefs en ondernemers moeten altijd scherp zijn op ontwikkelingen onder de gasten, in hun keukens en in de wereld. Drie Patrons Cuisiniers uit verschillende delen van het land, blikken vooruit naar de mogelijkheden en uitdagingen van de komende tijd, in het algemeen en specifiek voor hun soort bedrijf.
lees meer“In mijn gerechten zit een vanzelfsprekende spanning”
In Helmond timmert Djailany van de Laarschot in de luwte aan de weg. Met een aanbod van een casual concept en fine dining én een geïnspireerde combinatie van zijn Indische roots en het ambacht van de Franse keuken. “In mijn gerechten zit een vanzelfsprekende spanning.”
lees meerTopnoteringen Les Patrons Cuisiniers in Lekker500
Op 30 oktober 2023 presenteerde hoofdredacteur Annelies Pijper de jaarlijkse ranglijst van culinaire gids Lekker500. De top 100 bevat meerdere vermeldingen voor de mooie bedrijven van onze Patrons Cuisiniers. Achter iedere notering in de lijst gaat een mooi verhaal schuil. Wij vroegen drie patrons om een reactie.
lees meerPoten in de klei
Patrons Jos Grootscholten en Ronald van Roon over de kracht van ‘eigen’ groenten en kruiden in hun gastronomische keukens.
lees meerEen pleidooi voor de professie van gastvrijheid: “Wij zijn de bezorgers van geluk''
Cindy Borger, Nadine Mögling en Caroline Berends vertellen over de romantiek van het vak, groei, geluk en magie.
lees meerVan vader op zoon
Patrons Cuisiniers Edwin Vinke en Erik van Loo combineren trots met vertrouwen nu ze ervoor kiezen naast hun zoons Tom Vinke en Juliën van Loo in de keuken te staan.
lees meerEsther de Mönnink behaalt SVH Meestertitel
Esther legde 20 juli 2023 haar Meesterproef met succes af. De gastvrouw en mede-eigenaar van De Swarte Ruijter* in Holten is de 47e Meester Gastvrouw van Nederland. Haar Meestertitel is de 15e in totaal in de vriendengroep van Les Patrons Cuisiniers.
lees meerPatron Martin Kruithof viert drie decennia kwaliteit en beleving
In het voorjaar 1993 start Patron Cuisinier Martin Kruithof in Giethoorn zijn droom samen met zijn partner Marjan. De Lindenhof werd een succesverhaal zonder weerga. In 30 jaar groeide het uit tot een ware totaal beleving.
lees meerEdwin en Tom Vinke trots op verleden en enthousiast over de toekomst
Donderdag 11 maart 1993. Dat is de datum dat Patron Cuisinier Edwin Vinke begon aan zijn indrukwekkende gastronomische avontuur in De Kromme Watergang. Met het toetreden van zoon Tom Vinke blikken de talenten vol energie vooruit, met het vizier op een geweldige gastronomische toekomst.
lees meerDe patrons-cuisiniers koken hun 6 mooiste signatuurgerechten tijdens de Patrons Chef's Table
Met een slag op de historische beursgong van de Amsterdamse Beurs van Berlage openden patron-cuisiniers Jef Schuur en Wilco Berends op zondag 29 januari 2023 de grootste chef’s table ter wereld.
lees meerThomas Groot: “Couverts omlaag, kwaliteit omhoog”
Patron Thomas Groot vertelt hoe hij, samen met zijn compagnon Richard van Oostenbrugge de draad weer heeft opgepakt na de brand in restaurant 212.
lees meerHet strakke keukenregime van het Rotterdamse Restaurant Parkheuvel mag een tandje minder
Vroeger zag patron Erik van Loo de keuken als een militaire operatie. Mede door zijn zoon Juliën heeft hij ingezien: de jongere generatie is niet altijd gebaat bij hiërarchie en directe orders.
lees meerGeen uithangenborden voor La Provence* in Driebergen-Rijsenburg
Steeds meer chefs delen hun gerechten met mooie foto’s op Instagram of Facebook. André van Alten deelt zijn visie op het gebruik van social media onder chefs.
lees meerHet verhaal van hotel-restaurant Bij Jef* opent je ogen
Sterrenchef Jef Schuur vindt het belangrijk om gedurende de avond een verhaal te vertellen aan zijn gasten, als een theatervoorstelling. Pas dan zien gasten de schoonheid in van wat je serveert.
lees meerHoe restaurant De Swarte Ruijter* pluspunten van aandachtspunten maakt
Gasten zijn een stuk mondiger en feller geworden in de loop der jaren. Dat kan confronterend zijn, maar het hoort bij de tijd waarin we leven. Erik de Mönnink vertelt hoe hij omgaat met feedback.
lees meerDjailany van de Laarschot: “Ik wist het jaren geleden al: als ik voor een club ga, zijn het de patrons”
Een culinair genootschap sprak chef Djailany van de Laarschot altijd al aan. Maar hij wachtte geduldig op de uitnodiging van Les Patrons Cuisiniers. Lees hoe hij in contact kwam met de patrons en wat hij uit het genootschap hoopt te halen.
lees meer“Diepgang zit in kennis en verfijning” in de keuken van Restaurant Perceel*
Beter worden wordt vaak gelinkt aan groeien. Hier denkt Jos Grootscholten anders over. Hij vertelt hoe hij diepgang probeert te creëren in de keuken.
lees meerChagrijnen komen restaurant Daalder* niet in
Eten is een supergezellig feest voor patron Dennis Huwaë. Sterker nog, als iemand slecht gehumeurd is, hoeft hij niet aan te kloppen. Naast kwaliteit is gezelligheid het allerbelangrijkste in zijn restaurant.
lees meerDe avocado’s en tonijn komen er niet meer in bij restaurant Olivijn*
Patron Menno Post zou willen dat men bewuster om zou gaan met eten. Hij beschrijft wat voor stappen hij onderneemt die een positieve impact op onze planeet hebben.
lees meerSterrenchef Egon van Hoof: “Een aantrekkelijke branche is meer dan een vierdaagse werkweek”
Patron Egon van Hoof vindt het vervelend dat de horeca-branche negatief in beeld wordt gebracht. Zijn boodschap: laat een tegengeluid horen!
lees meerEén ster voor De Juwelier van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, Valuas van Eric Swaghoven verliest zijn ster
Vandaag zat de top van de Nederlandse gastronomie weer op het puntje van hun stoel: Welke restaurants worden dit jaar bekroond met een Michelinster? Samen zijn Les Patrons Cuisinier wederom goed voor maar liefst 28 Michelinsterren, al zijn ze dit jaar wel wat anders verdeeld.
lees meerHenk Savelberg: “Schelden en vloeken doen we hier niet”
Henk Savelberg besloot te emigreren naar Bangkok, Thailand. Hij vertelt over zijn ervaringen als ondernemer in Thailand, de cultuur in het land en de coronacrisis.
lees meerPatron-cuisiniers Yuri Wiesen en Ronald van Roon over koken op hoog niveau
Op maandag 30 mei zitten vele chefs weer op het puntje van hun stoel. Dan vindt de bekendmaking van de Michelinsterren plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Eén ding kunnen de inspecteurs met tevredenheid verklappen: de Nederlandse chefs laten zich allerminst ontmoedigen door de nog steeds moeilijke omstandigheden.
lees meerSterrenchef Jarno Eggen bekent kleur
Veel bedrijven werken met MDI profielen, kleurprofielen die vier gedragstypen uitleggen. Chef Jarno Eggen vertelt hoe hij hiermee het talent binnen zijn bedrijf optimaal benut.
lees meerThomas van Santvoort: “Hoe meer je deelt, hoe meer je investeert in kennis en kunde”
Thomas van Santvoort houdt niet van de ouderwetse gedachte dat recepten geheim moeten blijven. Hij vertelt welke voordelen er zitten aan het delen van de kennis.
lees meerSterrenchef Martin Kruithof hoeft nooit te werken
“Volg je hart, niet het geld.” Martin Kruithof vertelt waarom het belangrijk is je eigen koers te varen.
lees meerThijs Meliefste: "Woensdag is de nieuwe zondag"
“Als jouw zaak de moeite waard is, passen gasten hun agenda aan. Woensdag is de nieuwe zondag. En om 21 uur aan tafel? Wij beginnen er niet meer aan. Gastvrijheid komt van twee kanten.”
lees meerLars van Galen: “Je kunt nog zo’n mooi bedrijf hebben, zonder personeel ben je nergens”
Het personeelsbestand is de rode draad van de bedrijfsvoering bij Hotel ‘t Lansink. “Gasten de hoogst mogelijke kwaliteit bieden, begint bij je personeel het beste te geven. Pas wanneer alle neuzen dezelfde positieve kant op staan, haal je het beste uit je bedrijf.”
lees meerSoenil Bahadoer: “Diversiteit is helemaal in en ik doe er mijn voordeel mee”
Tegenwoordig is chef-kok Soenil Bahadoer bijna een bekende Nederlander te noemen. Dat was vroeger wel anders. Hij kwam nergens aan de bak. Maar het tij is gekeerd: “Sinds diversiteit in is, vliegen de uitnodigingen me om de oren.”
lees meerFeestelijke kick-off aspergeseizoen bij restaurant Valuas
Dinsdag 22 maart bundelden 6 patrons cuisiniers hun krachten in de keuken van restaurant Valuas in Venlo om de start van het aspergeseizoen te vieren. Een groots negensterrendiner in teken van het witte goud!
lees meerVoormalig Patron cuisinier Jean-Michel Hengge overleden
Oud-patron Jean-Michel Hengge overleed op 4 november 2021. De Nederlandse gastronomie verloor een kleurrijke en warme chef met een diepe liefde voor zijn pure keuken. Oud-voorzitter Cees Helder blikt met warmte en bewondering terug op zijn ontmoetingen en de betekenis van deze gedreven chef.
lees meerDrie Michelinsterren erbij voor de 22 chefs van Les Patrons Cuisiniers
Drie restaurants uit het culinaire genootschap zijn door Michelin beloond; waardoor alle 22 chefs van Les Patrons Cuisiniers nu een Michelinster dragen.
lees meer