‘ALLES MOET JE SPECIALITEIT ZIJN: ALLES MOET GOED ZIJN’

Johan van Groeninge
Avant-Garde van Groeninge
Patron Cuisinier sinds 1996
Reserveren
Lees verder

Johan van Groeninge AVANT-GARDE VAN GROENINGE

Gerecht 1
Bekijk foto
Gerecht 3
Bekijk foto
Gerecht 2
Bekijk foto

‘Het mooiste is mensen gelukkig de deur uit te zien gaan’

Dierenarts of kok, dat waren de beroepen die Johan van Groeninge (1963) op jonge leeftijd ambieerde. Op aanraden van zijn leraren op de LTS begint hij aan de koksopleiding die hij zelfs versneld afrond. Al snel wordt hij door Cas Spijkers onder de hoede genomen. Het zijn de jaren tachtig en Nederland staat op het punt een gastronomische inhaalslag te maken. In het met twee Michelinsterren bekroonde De Swaen in Oisterwijk bevindt van Groeninge zich zeventien jaar lang in de voorhoede. In 1995 neemt hij zelf zijn eerste zaak over. Sinds 2002 is de SVH Meesterkok patron cuisinier van Avant-Garde in het Philips Stadion in Eindhoven, waar hij met een Michelinster sinds 2004 al twaalf jaar in de eredivisie speelt. Sinds 1996 is Johan van Groeninge lid van Les Patrons Cuisiniers.

AVANT-GARDE

‘We zijn het enige restaurant met een Michelinster gevestigd in een voetbalstadion, dus alleen in dat opzicht al uniek. Ik hou van klassiek, maar wel in een modern jasje. Het raffinement zit in de presentatie. Net dat ene accentje hier, die verrassende keuze daar, dat houdt het zowel voor de keuken als voor de gasten spannend. Het mooiste is mensen gelukkig de deur uit te zien gaan.’

SIGNATURE

‘Alles moet je specialiteit zijn. Alles moet goed zijn. Kwaliteit overleeft alles en iedereen. Het menu wisselt iedere maand, maar voorkeuren heb ik natuurlijk wel. Runderhaas in klei staat bijvoorbeeld altijd op de kaart en talingen en snippen in de wildtijd.’

TOEKOMST

‘Helemaal opnieuw beginnen doe je op mijn leeftijd niet zo snel meer, bovendien vind ik het ook prettig om een sterke binding met een plek te hebben, maar een tweede zaak erbij zou ik te gek vinden. Als mijn dochter hier ooit oren naar heeft is het zo bekeken. Dat is wel iets waar ik nog naar zou uitkijken.’

PATRONS

‘Een stukje vriendschap. Altijd iemand die je kunt bellen en met wie je ook over iets anders dan eten kunt praten. Al gaat het daar natuurlijk ook vaak over.’

Reserveren

Algemene Informatie AVANT-GARDE VAN GROENINGE

Patron Cuisinier Johan van Groeninge
Gastvrouw Chantal Elias van Groeninge
Tweede chef-kok Aswin van Dongen
Sommelier Maikel Ginsheumer
Michelin 1 ster
Gault Millau 15 punten
Lekker Nummer 32
Onderscheiding SVH Meesterkok
Overnachtingsmogelijkheid Boutique Hotel Lumière
Menuprijzen Vanaf € 75
Adres

Frederiklaan 10d
(ingang 7, derde etage)
5616 NH Eindhoven
+31 (0)40 2505640
info@restaurantavantgarde.nl
restaurantavantgarde.nl

Openingstijden
Lunch: dinsdag t/m vrijdag 12.00-14.30
Diner: dinsdag t/m vrijdag en zaterdag 18.00- 21.30