‘ALLES WAT IK DOE STAAT IN HET TEKEN VAN HET PRODUCT EN DE SMAAK’

John Halvemaan
Restaurant Halvemaan
Mede-oprichter en Patron Cuisinier sinds 1991

Reserveren
Lees verder

John Halvemaan RESTAURANT HALVEMAAN

Gerecht 1
Bekijk foto
Gerecht 3
Bekijk foto
Gerecht 2
Bekijk foto

‘Iets zo op een bord flikkeren werkt alleen
bij een lading kaviaar of truffel’

De in Leiden geboren John Halvemaan (1949) is 25 als hij op het Amsterdamse Leidseplein restaurant l’Auberge begint. Drie jaar later heeft hij zich hiermee in de kijker van Michelin gespeeld. Een prestatie van formaat, zeker voor die tijd. Vervolgens brengt hij de keuken van La Rive in het Amstel Hotel naar sterrenniveau. Sinds 1989 is hij patron cuisinier van het door hemzelf gebouwde restaurant Halvemaan in Amsterdam-Buitenveldert en hebben zijn onovertroffen klassiekers de weg naar menukaarten van andere toprestaurants gevonden. Onlangs mocht hij (als eerste Nederlander!) de Johannes van Dam Prijs in ontvangst nemen voor zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse cuisine. John Halvemaan is een van de mede-oprichters van Les Patrons Cuisiniers.

HALVEMAAN

‘Ik kom weliswaar uit de school van de Nouvelle Cuisine, maar in mijn kookstijl vind je invloeden van over de hele wereld terug. Niet om te choqueren overigens. De gedachte is nooit “ik ga even lekker gek doen met paling en nori of rode biet met bloedworst”. Alles wat ik doe staat in het teken van het product en de smaak. Eerst komt de warenkennis en daarna moet je goed nadenken over wat je doet. Natuurlijk moet een gerecht ook smakelijk ogen. Iets zo op een bord flikkeren werkt alleen bij een lading kaviaar of truffel. Maar geen druppeltjes, streepjes en gefrutsel alsjeblieft. Keep it simple, dat is mijn motto.’

SIGNATURE

‘Ik heb een paar klassiekers die altijd op de kaart moeten zoals de hot duck, bread and butter pudding en de steak tartare met oester. Die probeer ik wel eens nèt even anders op te maken, maar de mogelijkheden van het creatief uitsteken van een eitje zijn natuurlijk beperkt. Bovendien draait het om de gasten, niet om mij. Als zij blij zijn, ben ik dat ook.’

TOEKOMST

‘We zijn bezig het restaurant te verkopen, maar ik blijf koken hoor! Wat mij betreft opent het de deur naar een hele nieuwe wereld waarin ik zelf kan bepalen wat ik wel en niet doe. Ik denk aan consultancy, pop-ups of misschien een klein restaurantje, maar dat wil mijn vrouw niet enzonder haar vind ik het niet leuk. Toch zal het ook wel even slikken worden. Halvemaan is toch ons kindje.’

PATRONS

‘In het begin waren we nog maar met zijn tienen. Het was een van de eerste keren dat koks naar voren kwamen die ook restaurants hadden en ik was van mijn generatie een van de eersten. Destijds was het een hechte vriendenclub, inmiddels is het meer een genootschap van allemaal eigenwijze koks. Dat maakt beslissingen nemen soms een beetje moeilijk, maar het is wel een leuke club. Als je ergens mee zit kun je altijd iemand bellen.’

Reserveren

Algemene Informatie RESTAURANT HALVEMAAN

Patron Cuisinier John Halvemaan
Gastvrouw Esther Halvemaan
Gault Millau 16 punten
Onderscheiding SVH Meesterkok
Menuprijzen  Vanaf € 70
Adres

Van Leijenberghlaan 320
1082 DD Amsterdam
+31 (0)20 6440348
info@halvemaan.nl
halvemaan.nl

Openingstijden
Lunch: donderdag en vrijdag
(alleen op reservering)
Diner: dinsdag t/m zaterdag 18.30-21.30