‘Eenvoud vraagt om perfectie’ Toine Hermsen 
Toine Hermsen Cuisinier
Mede-oprichter en Patron Cuisinier sinds 1991
Reserveren
Lees verder

Toine Hermsen TOINE HERMSEN CUISINIER

Gerecht 1
Bekijk foto
Gerecht 3
Bekijk foto
Gerecht 2
Bekijk foto

‘Ik moet fijne mensen om me heen hebben,
dat is mijn rijkdom’

De liefde voor het vak ontstaat bij Toine Hermsen (1954) bij moeder in de keuken. Na onder andere bij Troisgros in Frankrijk en Hotel-restaurant Prinses Juliana in Valkenburg, beide twee Michelinsterren, als chef-kok op het hoogste niveau gekookt te hebben, opent hij 1990 Toine Hermsen Cuisinier in Maastricht. In 1993 krijgt zijn gemoedelijke huiskamerrestaurant een ster toegewezen. In 1998 komt er daar nog één bij. In 2013 kiest Hermsen voor een nieuwe culinaire koers. Voortaan zoekt hij de eenvoud op, maar juist daarin toont zich de ware meester. Nog afgezien van zijn eigen culinaire prestaties van formaat – tweeëndertig jaar een Michelinster, waarvan dertien jaar zelfs twee – is hij tevens een leermeester van formaat. Bij vier van zijn oud-leerlingen fonkelen er inmiddels twee sterren achter de naam. Toine Hermsen is een van de mede-oprichters van Les Patrons Cuisniers.

TOINE HERMSEN CUISINIER

‘Het is een fijn restaurant waar fijne mensen komen die waarderen wat we doen. Ik probeer de smaken van vroeger te handhaven, ook omdat ik daar zelf heel erg van geniet. Nu we het met minder moeten doen wordt het alleen maar mooier en boeiender. Kwaliteit wordt niet bepaald door de hoeveelheid kaviaar uit een pot. Ik hou er niet eens van!’

SIGNATURE DISHES

‘Het zijn de smaken die het verschil maken. Ik heb een naam opgebouwd als koning van de sauzen, maar ben hiervoor schatplichtig aan mijn fantastische leermeester en grand chef, Harry van Engelen van Chalet Royal, die me in die kunst heeft ingewijd. Ik ben meer en meer gaan weglaten op het bord. Dat maakt het mooier en moeilijker, want nu is een negen niet meer genoeg. Alles moet nu kloppen. Eenvoud vraagt om perfectie. Zie het als een schilder die werkt met een pallet van hooguit drie kleuren, dat kunnen dan maar beter de allermooiste kleuren zijn die je ooit hebt gebruikt.

TOEKOMST

‘Ik voel me nog veel te jong om te stoppen. Als je al 47 jaar in dit metier zit en dit is je passie… De gedachte om dan vijf dagen per week op de golfbaan te lopen, dat is niet te doen! Vijf dagen per jaar misschien maar dan hebben we het wel gehad. Ik zou hoe dan ook willen blijven koken, zoals nu maar dan wat rustiger. Ik moet fijne mensen om me heen hebben, dat is mijn rijkdom. Dat heb ik liever dan zakken met geld.’

PATRONS

‘Het is een fantastische club. We zijn allemaal zo gek als een deur, allemaal zo fanatiek met het vak bezig en veel te weinig met de commercie. Dat zijn koks voor je. Die denken eerst aan het product en dan pas aan de centjes. Die fout heb ik ook ooit gemaakt. Er zijn er maar enkelen die het beide kunnen. De meesten van ons moeten gewoon iedere dag keihard werken, maar met liefde en plezier hè.’

Reserveren

Algemene Informatie TOINE HERMSEN CUISINIER

Patron Cuisinier Toine Hermsen 
Gastvrouw Manon Savelkoul 
Sous-chef Chiel Sap 
Gault Millau 13 punten 
Lekker Top 500
Onderscheiding SVH Meesterkok
Menuprijzen Vanaf € 35
Adres

Sint Bernardusstraat 2-4
(Hoek O.L Vrouweplein)
6211 HL Maastricht
+31 (0)43 3258400
toine.hermsen@wxs.nl
toinehermsencuisinier.com

Openingstijden
Lunch: dinsdag t/m zaterdag 12.00-14.00
Diner: dinsdag t/m zaterdag 18.30-21.00