‘IK BEN GEEN BEELDEND KUNSTENAAR. HET GAAT OM SMAAK!’

Wilco Berends
De Nederlanden
Patron Cuisinier sinds 2012
Reserveren
Lees verder

Wilco Berends DE NEDERLANDEN

Gerecht 1
Bekijk foto
Gerecht 3
Bekijk foto
Gerecht 2
Bekijk foto

‘De meeste tijd gaat niet zitten in het creëren,
maar in het perfectioneren’

Zijn opa was bakker, maar de liefde voor goede Hollandse kost is Wilco Berends (1973), vooral door zijn moeder bijgebracht. Tijdens zijn opleiding werkt hij onder meer bij de sterrestaurants Merlet in Schoorl en De Hoefslag in Bosch en Duin. Na zijn opleiding keert hij terug naar Merlet waar hij eerst als sous-chef en later als chef de Michelinster in Schoorl weet te houden. Om zich nog verder te bekwamen volgen stages bij Scholteshof** in België en L’Escargot* in Engeland. In 2006 treedt hij aan als chef bij De Nederlanden in Vreeland aan de Vecht. Zes jaar later is hij er patron cuisinier. Sinds 2012 is Wilco Berends lid van Les Patrons Cuisiniers.

DE NEDERLANDEN

‘We hebben het afgelopen jaar het restaurant opnieuw ingericht, nu is de sfeer meer gezellig dan deftig. Ons voornaamste streven is onze gasten een prachtige avond bezorgen en dat bereik je niet met koken alleen. Ik kan de sterren van de hemel koken, maar als het aan de voorkant mis gaat ben je ze kwijt. Andersom niet. Alles moet kloppen! Daar gaan we met zijn allen voor, iedere dag opnieuw.’

SIGNATURE

‘Niemand verlaat het pand zonder de soufflé, maar dat is omdat het een leuk contactmomentje is omdat ik die serveer. Zonder me op te dringen hoor, want de gast is waar het om gaat en niet de chef die zo nodig in het zonnetje wil staan. Sowieso dragen alle gerechten mijn signatuur: wat ik kook is wie ik ben. Borden met iets substantieels erop, geen klein gefrutsel. Plaatjes koken is ook niet mijn ding. Ik ben geen beeldend kunstenaar, het gaat om smaak.

TOEKOMST

‘Nu de make-over van het restaurant gereed is willen we langzaam ook de kamers upgraden. De meeste tijd gaat niet zitten in het creëren, maar in het perfectioneren. Je best doen is niet genoeg. Voor mij persoonlijk is de ster heel erg belangrijk, maar zakelijk natuurlijk ook. Het past ook bij ons, dit is gewoon echt een sterrenzaak. Maar als ik een friettent zou hebben zou ik ook prachtig goede frieten bakken. Er moet een hoge standaard zijn bij alles wat je doet. Wij doen niets half. Je maait het gras toch ook niet maar voor de helft.’

PATRONS

‘Ik kreeg een telefoontje van Cees Helder, dat vond ik geweldig. Wat een eer! Inmiddels weet ik dat als er nieuwe leden gevraagd worden, dat dit bij unaniem besluit is. Dat doet wel iets met je, dat je weet dat iedereen achter je staat. Maar het mooiste is dat we gewoon lekker over koken lullen.’

Reserveren

Algemene Informatie DE NEDERLANDEN

Patron Cuisinier Wilco Berends
Gastvrouw Caroline Berends
Sous-chef Frank Ferreri
Maître/Sommelier Teun IJff
Michelin 1 ster
Gault Millau 17 punten 
Lekker Nummer 50
Overnachtingsmogelijkheid 10 kamers
Menuprijzen  Vanaf € 45
Adres

Duinkerken 3
3633 EM Vreeland
+31 (0)294 232326
info@nederlanden.nl
nederlanden.nl

Openingstijden
Lunch: dinsdag t/m vrijdag en zondag 12.00-1400
Diner: dinsdag t/m zondag 18.00-21.30