11 | 07 | 22

Geen uithangenborden voor La Provence* in Driebergen-Rijsenburg

Al die filmpjes en plaatjes op social media. Patron-cuisinier André van Alten van La Provence* in Driebergen-Rijsenburg ziet ze aan de lopende band voorbijkomen. “Leuk hoe creatief sommigen dat aanpakken, maar het past niet bij mij. Een oogverblindende Instagram-pagina zegt niks over de smaken op het bord. Dat trekt gasten misschien eenmalig naar je zaak, maar zonder smaak val je uiteindelijk door de mand. Ik ben liever mysterieus dan een schreeuwer.”

Banner 1 - 2560x1708

Ambacht kost tijd

“Ik zie veel jonge honden vol gas voor een, twee of drie sterren gaan. Het liefst morgen nog. Die drive an sich is niet verkeerd, dat had ik vroeger ook. Maar de manier waarop baart me zorgen. Koken leer je niet door plaatjes van social media na te maken. Mooi voor het oog, maar daar is het dan ook mee gezegd. Echt leren koken kost tijd en begint bij de basis. Sommige leerlingen kunnen niks meer zelf. Een macaron zelf maken betekent voor hen schelpjes kopen en er crème tussen spuiten. Dat is geen ambacht. Als we daar niks aan doen, gaat de kennis verloren. Daar ligt wel een grote taak voor de oudere generatie. Breng het vakmanschap en je passie over.”

Banner 2 - 2560x1708

Terug naar de essentie

“Hoe ouder ik word, hoe meer ik realiseer waar het echt om gaat. In ieder geval niet om nog luxer servies, een fancy interieur of een geweldig uithangbord op Instagram. Streven naar continue perfectie weegt te zwaar. Ons vak is al arbeidsintensief genoeg. Laten we teruggaan naar de essentie. Mensen verwennen met gastvrijheid en de mooiste producten uit het seizoen en de omgeving. Dat is toch een betere basis dan een mooi plaatje op social media? Wie weet komen mensen één keer en daarna nooit meer. Zo’n restaurant wil ik niet zijn. Onze vaste gasten komen hier omdat ze altijd verzekerd zijn van lekker eten en mooie wijnen. That’s it. Sterker nog: ze hebben liever dat ‘hun plekje’ geheim blijft.”