05 | 07 | 22

Het verhaal van hotel-restaurant Bij Jef* opent je ogen

Goed verhaal

“Je kunt urenlang naar De Nachtwacht kijken, maar als je niet weet waar je naar kijkt, zegt het je niks. Zonder de juiste mindset ben je blind. Vertel je verhaal. Ook aan tafel. Anders zien gasten de schoonheid niet in van wat je serveert. Dan is het niks meer dan een bord eten en een fles wijn.”

Banner 1 - 2560x1708

Alikruiken met peper

“Veel mensen proppen van alles in hun mond zonder daarover na te denken. Ze hebben geen idee van wat ze nou eigenlijk eten. Veel verder dan een etiket of leuk filmpje komen ze niet. Ik vind het belangrijk om gedurende de avond een verhaal te vertellen. Over de culinaire schatten van Texel, maar ook over mijn eigen herinneringen. Bijvoorbeeld bij onze amuse met alikruiken. De kleine zeeslakken die mijn stiefvader me als jochie leerde rapen langs de dijk. Daarna gingen we ze samen spoelen en koken. Bij dat koken gebruikte hij altijd vrij veel peper. Dus de smaken van alikruiken en peper zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er zijn inmiddels vele varianten van het gerecht voorbijgekomen – van mousse en gelei tot ijs en mayo – maar telkens weer met alikruiken en peper in de hoofdrol.”

Banner 2 - 2560x1708

Een gestroomlijnde machine

“Een avond uit eten is niet ‘een soort van theatervoorstelling’. Het ís een theatervoorstelling. De hele avond voelt voor de gast losjes, makkelijk en soepel, maar alles is geregisseerd. We weten precies wat we doen. Het is een gestroomlijnde machine. Van begin tot eind vertellen we een opbouwend verhaal. De muziek, het licht, de gerechten en de wijn; ze zijn allemaal onderdeel van ons verhaal.”