02 | 11 | 23

Topnoteringen Les Patrons Cuisiniers in Lekker500

Nieuwe gezichten en vertrouwde namen in de top van Nederland

Op 30 oktober 2023 presenteerde hoofdredacteur Annelies Pijper de jaarlijkse ranglijst van culinaire gids Lekker500. De top 100 bevat meerdere vermeldingen voor de mooie bedrijven van onze Les Patrons Cuisiniers.

 • Nr. 5 – Restaurant 212 – Thomas Groot en Richard van Oostenbrugge
 • Nr. 8 – De Lindehof – Soenil Bahadoer
 • Nr. 10 – De Groene Lantaarn – Jarno Eggen
 • Nr. 12 – Bij Jef – Jef Schuur
 • Nr. 13 – Meliefste – Thijs Meliefste
 • Nr. 16 – De Kromme Watergang – Edwin Vinke
 • Nr. 19 – Parkheuvel – Erik van Loo
 • Nr. 20 – De Lindenhof – Martin Kruithof
 • Nr. 27  – Calla’s – Ronald van Roon
 • Nr. 47 – ‘t Lansink – Lars van Galen
 • Nr. 57 – Valuas – Eric Swaghoven
 • Nr. 62 – De Nederlanden – Wilco Berends
 • Nr. 65 – Perceel – Jos Grootscholten
 • Nr. 68 – ‘t Ganzenest – Erik Tas
 • Nr. 76 – La Provence – André van Alten
 • Nr. 78 – Daalder – Dennis Huwaë
 • Nr.  82 – Nastrium – Djailany van de Laarschot
 • Nr. 83 – MOS – Egon van Hoof
 • Nr. 97 – De Swarte Ruijter – Erik de Mönnink


Achter iedere notering in de lijst gaat een mooi verhaal schuil. Wij vroegen drie patrons om een reactie. 

Ontwerp zonder titel (66)

Van drama naar droom: 212** op de 5e plek

Iedere chef die is aangesloten bij de vriendenclub van Les Patrons Cuisiniers heeft een uniek verhaal en een eigen aanpak. De presentatie van de Lekker500 betekende voor veel van de ambitieuze chefs een nieuw en mooi hoofdstuk in de geschiedenis van hun carrières. Chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot hadden in 2022 bijvoorbeeld nog een drama te verwerken met de brand in hun Amsterdamse restaurant 212**. Dit jaar keerden ze terug in de lijst en pakten direct een spectaculaire topnotering met een 5e plek.

Minder couverts, meer aandacht

Richard van Oostenbrugge: “Na de brand besloten Thomas en ik het anders aan te pakken. We hebben nog maar de helft van het aantal couverts en staan juist met een groter team te werken. Daardoor kunnen we nu heel precies en verfijnd werken, met aandacht voor elk detail op ieder bord, dat werkt gewoon heerlijk. En we zijn er nog niet, want we willen iedere dag nog weer iets beter worden in wat we doen. Dat dit meteen wordt opgepikt door de inspecteurs van Lekker is een mooie beloning voor onze aanpak. Mede door de nieuwe opzet werken we geen hele lange dagen meer en heeft iedereen weer de energie en inspiratie om hier alles te geven. Daardoor hangt er een heel positieve sfeer onderling. Dat is essentieel hier, omdat de gasten echt bovenop de keuken zitten in 212 en alles meekrijgen van onze dynamiek en energie. Alles bij elkaar is het de afgelopen tijd alleen maar beter geworden én leuker voor ons team, voor  onszelf, en natuurlijk voor de gasten.”

Ontwerp zonder titel (67)

Zevenmijlspassen voor ’t Ganzenest*

Restaurant ’t Ganzenest in Rijswijk was een andere opvallende stijger. Het restaurant van Patron Cuisinier Erik Tas maakte een enorme sprong op de lijst: van plek 96 naar 68. Een indrukwekkende klim van 28 plaatsen. “Ik had het helemaal niet aan zien komen”, geeft Tas toe. “Ik zat ergens iets te eten met mijn gezin en ineens ontplofte mijn telefoon nadat bekend werd hoe hard we waren geklommen in de lijst. Ik heb inmiddels het verslag van de inspecteurs gelezen en ben met name blij dat ze zo te spreken zijn over de uitstraling van het team. Het is bijna een cliché om te zeggen dat we zo’n resultaat alleen met zijn allen tot stand kunnen brengen, maar het is wel echt waar.”

Verfijning en verdieping

Natuurlijk ziet Tas in dat het daarnaast een beloning is voor de stappen die hij de afgelopen jaren zelf zette. “We koken steeds verfijnder en groeien elke dag in kennis en niveau. Ik geloof zelfs dat we nu alweer verder zijn dan toen de inspecteur deze zomer bij ons te gast was. Als ik dan bedenk dat ’t Ganzenest pas ruim 2 jaar draait, ben ik ervan overtuigd dat er nog veel meer rek zit in onze mogelijkheden. Maar eerst zullen we stilstaan bij het hier en nu en deze mooie plek op de lijst: de eerstvolgende keer dat we met het complete team werken, drinken we absoluut een goed glas champagne samen. Het vieren van successen, dat moet je nooit overslaan.”

Ontwerp zonder titel (68)

Top tien voor De Groene Lantaarn**

Ook Patron Jarno Eggen van De Groene Lantaarn in Staphorst had wat te vieren: zijn keuken werd zo goed beoordeeld door de inspecteurs van de restaurantgids dat hij in de top 10 eindigde. “Ik had het eigenlijk niet aan zien komen. Er zijn zóveel goede restaurants in Nederland, dat het echt dringen is aan de top. Dit geeft me heel veel positieve energie en is een compliment voor onze aanpak.”

De vloeiende dans van Jarno Eggen

“We hebben niet echt een geheim of een nieuwe benadering, we proberen het elke dag weer net iets beter te doen. Samen met mijn team in de keuken en de bediening onder de hoede van Cindy, zoeken we altijd naar een nog mooier gezamenlijk ritme, een vloeiende dans van smaak, opmaak, gastvrijheid en beleving. Daarom is het heel motiverend om te lezen hoe positief de inspecteur het bezoek beleefde, want uiteindelijk is het een weergave van wat onze gasten beleven. Ik denk dat onze verhuizing naar Staphorst in 2019 ons meer rust heeft gegeven in de huisvesting, waardoor ik al mijn energie in het koken kan stoppen en Cindy zich helemaal kan richten op de gastvrijheid. Het is prachtig als dat wordt herkend en gewaardeerd. En we gaan gewoon door op deze weg, met een nieuwsgierige geest en de drive iedere dag beter te worden, want deze mooie notering bewijst dat het de goede weg is.”